Manuele therapie
Orthopedisch manuele therapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten van het lichaam. Het is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, samengaan met het slechter kunnen bewegen van één of meerder gewrichten.
De doelstelling hiervan is directe verbetering in de mobiliteit van een gewricht en snelle afname van pijnklachten.
Sportfysiotherapie
Een sportfysiotherapeut heeft zich middels een driejarige masteropleiding gespecialiseerd in preventie, diagnostiek en behandeling van mensen met sport gerelateerde klachten. Binnen OFB hebben we jarenlange ervaring in de behandeling van sporters op ieder niveau binnen verschillende sporten (cricket, voetbal, hockey en BMX). Naast onze trainingsfaciliteiten binnen de praktijk biedt onze unieke locatie in het bos prachtige mogelijkheden om buiten te werken aan herstel.
Iedere sport kent zijn specifieke klachten en blessures. Daarbij is ieder mens uniek in bouw en belastbaarheid. In relatie tot herstel/revalidatie vraagt dit om een plan van aanpak dat ‘’op maat’’ is gemaakt.
Echografie
Echografie is een vorm van beeldvormend onderzoek. We gebruiken deze vorm van beeldvorming zowel voor diagnostiek als voor het objectiveren van het herstel op weefselniveau.
Het stelt de behandelaar in staat om een indruk te krijgen van eventuele schade aan de weke delen (vooral spieren, pezen en andere bindweefselstructuren). Zo kan een echo bijdragen aan het vormen van een prognose en evaluatie van herstel op weefselniveau.
Dry Needling
De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d.
Door het gericht prikken met een naaldje in een triggerpoint worden de spierverhardingen gereduceerd. Doel is het opwekken van een zogenaamde ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant en zich vervolgens beter op lengte laat brengen.
Epte
Echogeleide Percutane Electrolyse Therapie is een minimaal invasieve, innovatieve techniek en kan worden ingezet voor de behandeling van chronische peesklachten.
Onder geleide van echografie wordt op de plaats van de ontsteking een dunne naald ingebracht. Deze naald zal stroom geleiden precies in het aangedane gebied.
Veel voorkomende klachten
Knieblessures
Knieklachten zijn, na nek- en rugklachten, de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat in de huisartsenpraktijk. De incidentie van (traumatische en niet-traumatische) knieklachten is 33,5 per 1000 personen per jaar en de prevalentie 32,2 per 1000 personen per jaar (Huisarts & Wetenschap 2016). Kniepijn die geleidelijk ontstaat wordt vaak gezien bij sporten als hardlopen, racefietsen en/of mountainbiken. De meer acute knieklachten zien we eerder ontstaan bij spelsporten zoals voetbal, volleybal, korfbal en hockey.
Armklachten
Schouder en/of elleboogklachten kunnen traumatisch of geleidelijk ontstaan. Voor de elleboog is het zo dat de meeste klachten die door een fysiotherapeut of huisarts worden gezien geleidelijk zijn ontstaan; denk hierbij aan de tennis- en de golferselleboog.
Hoofdpijn
Hoofdpijn komt vaak voor. De impact die hoofdpijn kan hebben op ADL en kwaliteit van leven is groot. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. De hoofdpijn die we binnen OFB behandelen zijn: Spierspanningshoofdpijn (TTH) en (cervicogene) hoofdpijn.